Cestujeme do USA: ESTA krok za krokem

4 minuty
Vloženo: 14. 8. 2019
Poslední úprava: 24. 11. 2019

Chystáte se navštívit USA jako turista, cestujete na pracovní cestu nebo jen přes USA prolétáte? Jednou z nejdůležitějších věcí, které před odletem musíte vyřídit je ESTA (Electronic System of Travel Authorization) neboli Elektronický systém pro cestovní autorizaci.

V tomto článku se podíváme na to, co je k vyřízení tohoto povolení k cestě do USA zapotřebí, jak postupovat při jejím vyplnění, kolik její vyřízení stojí a jak nenaletět podvodným cestovním agenturám, které si za vyřížení účtují mnohonásobně více. Nakonec si řekneme, jak to vypadá při pohovoru na imigračním.

Pokud v pase držíte platné turistické nebo jiné vízum, na které do USA cestujete, není třeba o ESTU žádat. V případě, že vám byla autorizace ESTA zamítnuta, je třeba si vyřídit turistické nebo obchodní vízum na americké ambasádě v Praze.

A teď k samotné autorizaci

Chystáte-li se do USA za účelem turistiky nebo obchodu na maximálně 90 dní, bude vám pro vstup stačit:

  • cestovní pas s biometricky čitelnými údaji, který bude v platnosti minimálně 6 měsíců od plánovaného odletu zpět do České republiky
  • schválená ESTA (Electronic System of Travel Authorization) neboli Elektronický systém pro cestovní autorizaci. Schválení této cestovní autorizace nezaručuje vpuštění do země, o tom rozhoduje konkrétní imigrační úředník po příletu do USA.

Jak na ESTA?

Připravte si svůj cestovní pas, platební kartu a vydejte se pouze na oficiální web Ministerstva vnitří bezpečnosti USA, kde vyplníte rozsáhlejší webový formulář. V současné době lze formulář vyplnit v českém jazyce. Na vše odpovídejte jasně a pravdivě a vyplnění tohoto formuláře určitě nenechávejte na poslední chvíli.

Po dokončení vyplňování zaplatíte platební kartou poplatek 14 USD a dobrý nápad je si poznačit číslo autorizace. Američané mají 72 hodin na vyřízení ať už s kladným nebo záporným stanoviskem. Email s upozorněním o vyhodnocení většinou nepřijde, proto je vhodné si stav žádosti zkontrolovat opět na oficiálním webu.

Jakmile je Vám ESTA schválena, je dobré si celý formulář i s potvrzující větou vytisknout a přibalit na cestu s sebou. I když není oficiálně povinné tento formulář vozit, občas narazíte na odbavovací přepážce nebo při nástupu do letadla do USA na agenta, který tento formulář bude chtít vědět.

POZOR: Na internetu funguje velké množství zprostředkovatelských agentur, které ESTA zařídí za vás. I když práci s vyplňováním všech potřebných údajů vám to neušetří, poplatek za zprostředkování ve výši vyšších desítek dolarů, vám naúčtován bude. Proto o ESTA žádejte pouze na oficiálním webu.

POZOR: Pokud jste po 1.3.2011 cestovali nebo byli v Íránu, Iráku, Súdánu nebo Sýrii není možné získat autorizaci ESTA, ale musíte si zažádat o vízum na americké ambasádě v Praze.

Platnost ESTA?

ESTA platí přesně dva roky od data schválení. V tomto období lze cestovat do USA opakovaně společně s pasem, ke kterému byla vydána. V Případě, že dojde k vydání nového pasu, je třeba autorizaci získat znovu.

Přilétáme do USA

Do letadla vás pustili, let přes Atlantik jste zvládli a vysněná Amerika je už před vámi. Jediné, co vás dělí od svobodného stanutí na americké půdě je imigrační oddělení.

S vyplněným celním formulářem proběhnete na většině mezinárodních letišť přes kiosky, které rozhodnou o tom, jak dlouho si na imigračním počkáte. Pokračovat budete buď na klasický pohovor s imigračním úředníkem, pokud jste v USA poprvé nebo vezete do USA nějaké zakázané nebo omezené věci (nejčastěji třeba čerstvé ovoce z letadla). Fronta se obvykle táhne a vezme hodinu i více. U přepážky dostanete pár otázek, budou Vám sejmuty otisky prstů, pořízena aktuální fotografie a samozřejmě to nejdůležitější - obtisk oválného razítka do vašeho pasu.

Pokud máte to štěstí, do USA cestujete pravidejněji a nemáte u sebe nic, co by celní správa při dovozu do zěmě omezovala nebo zakazovala, vydáte se do rychlejší fronty. Imigrační úředník zde stojí u stolečku a pouze váš cestovní pas opatří oválným razítkem a přivítá vás zpět v USA. Někdy se během pár vteřin zeptá, proč jste přijeli tentokrát.

Imigračním úředníkům odpovídejte jasně, krátce a hlavně pravdivě. Při větších pochybnostech o vaší cestě nebo záměrech vás totiž nebudou váhat poslat zpět domů.

Cestujete-li do USA za jiným záměrem, než turistickým nebo obchodním, případně pokud vaše cesta má trvat déle než 90 dní, je nutné požádat o konkrétní typ víza dle vašeho záměru na americké ambasádě v Praze.

Co se stane, když na ESTU zapomenu?

Pokud se do této situace dostanete, bude Vám zabráněno nastoupit na let do USA. Pracovníci aerolinek u všech pasažérů mířících do/přes USA formulář ESTA ověřují a v případě, že jej nemáte, nevpustí vás na palubu.