Očkování na cesty díl 1. – Cestovatelský základ

2 minuty
Vloženo: 19. 8. 2019
Poslední úprava: 22. 10. 2019

Letenka koupená, ubytování zabookované a místa, kam se podívat, vybraná? Je tu ještě maličkost, kterou není dobré podcenit, je cestovní pojištění a případné očkování.

Při výběru očkování nezáleží pouze na destinaci, kterou navštěvujete, ale také na plánu cesty. Záleží na tom, jak se budete přepravovat, co a kde plánujete konzumovat, kde se budete ubytovávat a podobně. Velký rozdíl je výlet do Bangkoku s ubytováním v 5* hotelu a vícedenní trek džunglí na severu Thajska. S plány je třeba přistupovat i k jednotlivým očkováním a jejich reálné nutnosti.

Na očkování přispívají české zdravotní pojišťovny, na některá očkování více, na některá méně. Pro aktuální informace se obraťte na svoji zdravotní pojišťovnu.

Co se ještě hodí vědět, než se dostaneme k samotnému očkování, je existence tzv. mezinárodního očkovacího průkazu. Tento průkaz je kompletně v angličtině a krom zaznamenání jednotlivých očkování je opatřen taky o informace o krevní skupině či seznam alergií. O jeho vydání určitě nezapomeňte, při návštěvě centra cestovní medicíny, požádat.

Cestovatelský základ

O tomhle jste určitě slyšeli, cestovatelský základ je několik očkování, který by měl každý pravidelnější cestovatel absolvovat. Pojďme se tedy podívat na to, co do něj spadá.

Žloutenka typu B 

Naprostý základ, ať už cestujete po naší vlasti, po Evropě, nebo někam dál. Od roku 2001 je povinná a očkuje se jako součást tzv hexavakcíny. Pokud očkování nemáte, očkuje se 3 dávkami a ochrana je dlouhodobá až doživotní. Očkovat lze také kombinovanou vakcínou proti žloutence typu A i B, opět třemi dávkami. Celková cena očkování je cca 3 000 Kč.

Žloutenka typu A

Podobně jako “béčko” je v základním balíčku očkování i žloutenka typu A. Lze očkovat samostatně dvěma dávkami a ochrana je dlouhodobá až doživotní. Druhou možností je kombinace vakcíny proti žloutence A i B, viz výše. Celková cena očkování je 2 500 - 3 000 Kč.

Břišní tyfus

Je život ohrožující infekční onemocnění s kterým se můžete setkat zejména v méně vyspělých zemích východní Evropy, ale také v turistických oblastech rozvojových zemí v Asii, Latinské Americe nebo Africe. Očkuje se jednou dávkou vakcíny, která poskytuje ochranu na 3 roky. Přeočkovává se pouze pokud cestujete do rizikových destinací. Cena očkování je cca 1 000 Kč.

Tetanus

Povinné očkování, které určitě již budete mít. Jeho přeočkování se provádí jednou za 10-15 let a je plně hrazeno zdravotní pojišťovnou, na vás je pouze hlídat si termíny.

Kam dále?

Díl 2. Očkování na cesty – Další specifická očkování

Díl 3. Očkování na cesty –  Časté nemoci, na které neexistuje očkování