Očkování na cesty díl 2. – Další specifická očkování

3 minuty
Vloženo: 16. 9. 2019
Poslední úprava: 22. 10. 2019

Další specifická očkování

O cestovatelském základu jsme si již pověděli, je zde ovšem další várka očkování, která jsou specifická dle destinace či konkrétní lokality. Zde si shrneme pro cestovatele ta nejčastější. Pokud si nebudete jistí, která očkování zvolit, není od věci navštívit nějaké z očkovacích center a prokonzultovat vaše plány a potřeby přímo s lékařem cestovní medicíny.

Žlutá zimnice

Je nebezpečné virové krvácivé horečnaté onemocnění, které způsobuje rozsáhlé epidemie zejména v oblastech subtropické Afriky a Jižní Ameriky. Jeho původcem jsou viry přenášené komáry a moskyty. Vyznačuje se vysokou úmrtností, z tohoto důvodu může být v naprosté většině zemí vyžadován při příletu záznam o platném očkování. pokud jste za posledních 7 dní navštívili některou z rizikových zemí, kde se žlutá zimnice vyskytuje.

Očkuje se 1 dávkou vakcíny, která poskytne celoživotní ochranu, a celková cena očkování je cca 1 500 Kč.

Vzteklina

Je virové onemocnění centrálního nervového systému, které je v drtivé většině případů, bez podání protilátky, smrtelné. Zdrojem zákazy jsou sliny infikovaného zvířete (pokousáním, olízáním), nejčastěji psů, opic či netopýrů. Očkování se doporučuje pro cestovatele, kteří plánují pobyt v odlehlejších oblastech nebo na venkově, při výletech do jeskyní či při dlouhodobých pobytech v rizikových oblastech jako je Asie, Afrika a Jižní Amerika.

Základní očkování sestává ze 3 dávek. Celková cena za očkování je cca 3 000 Kč. První přeočkování se provádí po roce, následné přeočkování každých 5 let.

Cholera

Je infekční průjmové onemocnění. Zdrojem nákazy je vždy člověk, který je infikovaný nebo pouhý přenašeč bez příznaků. Cholera se šíří velmi rychle v oblastech s nízkou úrovní hygienických standardů. Není tedy překvapením, že se vyskytuje také v době humanitárních katastrof po zemětřeseních a jiných živelných pohromách. Vyskytuje se v některých rozvojových zemích jihovýchodní Asie, Afriky, Jižní Ameriky, Karibiku a Středního východu. Základní prevencí je dodržování hygieny a vyvarování se kontaminované vodě i potravinám.

Základní a velmi účinné očkování se sestává ze dvou dávek formou nápoje poskytne ochranu až na dva roky. Celková cena za očkování je cca 3 000 Kč. Přeočkování pouze v případě nutnosti při cestování do rizikové oblasti.

Japonská encefalitida

Je infekční onemocnění projevující se horečkou, zvracením, bolestí břicha, bolestí hlavy, ztuhnutím krku, poruchami řeči. K přenosu dochází kousnutím komára rodu Culex. Jak již název onemocnění napovídá, japonská encefalitida se objevuje zejména v oblastech jihovýchodní Asie. Mezi hlavní preventivní opatření patří ochrana před komáry využitím účinných repelentů s vysokým obsahem DEET, oděvů s dlouhým rukávem či využití moskytiér. Očkování je vhodné pro cestovatele mířící do rizikové oblasti v období dešťů a v krátké době po nich.

Základní očkování sestává ze dvou dávek vakcíny a poskytuje ochranu až na dva roky. Celková cena za očkování je jedna z nejvyšších, a to cca 6 000 Kč. Přeočkování pouze v případě nutnosti při cestování do rizikové oblasti.

Kam dále?

Díl 1. Očkování na cesty – Cestovatelský základ

Díl 3. Očkování na cesty –  Časté nemoci, na které neexistuje očkování