Očkování na cesty díl 3. –  Časté nemoci, na které neexistuje očkování

2 minuty
Vloženo: 16. 9. 2019
Poslední úprava: 22. 10. 2019

Už jsme se podívali na cestovatelský základ i na nejrozšířenejší nemoci, které mohou cestovatele potrápit a zároveň proti nim existuje účinná prevence v podobě očkování.

Ovšem ne proti každé rizikové nemoci existuje očkovací vakcína. Bohužel sem spadají nemoci, které jsou zejména v tropech běžně rozšířené. Projdeme si ty nejznámější a nejrozšířenější a povíme si, jak se proti nim chránit.

Malárie

Je je jedno z nejzávažnějších infekčních onemocnění a zároveň jedna z nejrozšířenějších tropických nemocí, na kterou zatím nebyla vyvinuta vakcína. Malárie má několik kmenů a přenáší se pouze kousnutím samičky komára rodu Anopheles. Vyskytuje se zejména v tropických a subtropických částech Asie, Jižní a Střední Ameriky, Afriky a Tichomoří. Mezi její symptomy patří horečka, zimnice, bolest kloubů a pocení. Nejnebezpečnější je tzv. malárie tropická, kde při nezahájení včasné léčby může dojít k úmrtí.

Vakcína proti Malárii není k dispozici. Lze chránit dvěma způsoby. Mezi hlavní preventivní opatření patří ochrana před komáry využitím účinných repelentů s vysokým obsahem DEET, oděvů s dlouhým rukávem či využití moskytiér. Druhou možností je preventivní užívání léků proti malárii, které sice poskytnou vyšší ochranu, ale zároveň významně zatíží organismus člověka. Rozhodnutí ohledně typu a způsobu antimalarické chemoprofylaxe nechte na odbornících na cestovní medicínu. Jelikož existuje více kmenů prvoků plasmodium, kteří Malárii vyvolávají, riziko se liší dle přesné oblasti pobytu, délkou pobytu a také ročním období vaší cesty či vaším zdravotním stavem.

Horečka Dengue

Nebezpečná tropická horečka vyskytující se zejména v tropických a subtropických částech Asie, Jižní a Střední Ameriky, Afriky či Austrálie, dále také na některých ostrovech Karibiku a Tichého oceánu. Mezi její symptomy patří vysoké horečky kolem 40° C, bolesti kloubů, hlavy i celého těla, u části nakažených se objevuje vyrážka. Nákazy se objevují lokálně v epidemiích. Přenašečem původce nákazy je zejména komár tygrovaný.

Vakcína proti horečce Dengue není k dispozici. Mezi hlavní preventivní opatření patří ochrana před komáry, podobně jako u Malárie. Doporučujeme použití repelentů proti hmyzu v rizikových oblastech, nošení oděvů s dlouhým rukávem. Ochranu před komáry můžete zvýšit zapnutím klimatizace na svém ubytování nebo používáním moskytiéry.

Kam dále?

Díl 1. Očkování na cesty – Cestovatelský základ

Díl 2. Očkování na cesty – Další specifická očkování